Rómski kandidáti vyzvali strany na dodržiavanie etického kódexu

10.02.2012 Bratislava

Bratislava 10. februára (TASR) – Siedmi rómski kandidáti v marcových parlamentných voľbách vyzývajú politické strany, aby podporili a dodržiavali Etický kódex pre slobodné a spravodlivé voľby. Iniciatíva reaguje na hanlivé, povrchné a nepravdivé informácie a vyjadrenia v kampaniach, ktoré podľa iniciátorov vytvárajú klamlivý obraz o reálnom živote Rómov. Vo výzve sa spojili rómski kandidáti z rôznych politických strán.

\"Táto iniciatíva je dôkazom toho, že na Slovensku existuje dostatok inteligentných a vzdelaných Rómov, ktorí kandidujú v parlamentných voľbách v roku 2012 a dokážu sa spojiť naprieč celým politickým spektrom vo veci, ktorá nás ťaží,\" vyhlásila na dnešnej tlačovej besede hovorkyňa a jedna z iniciátoriek výzvy Ingrid Kosová. V marcových voľbách kandiduje za stranu Most-Híd. Ďalším iniciátorom je Peter Pollák z kandidátky hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. Kosová a Pollák začiatkom februára oživili iniciatívu Férové voľby, ktorá vznikla ešte pred voľbami v roku 2010.

Hanlivé vyjadrenia napríklad v blogoch poslancov či v diskusných reláciách sa podľa hovorkyne výzvy ťahajú celou kampaňou. Dodáva, že rómska problematika je pritom zaujímavá len počas predvolebného obdobia. \"Keď sa majú naštartovať nejaké systémové opatrenia, zrazu sú Rómovia neviditeľní,\" podčiarkla Kosová s tým, že do parlamentu kandidujú viacerí rómski kandidáti, aby sa začala odborná diskusia o riešení tejto problematiky.

Pollák uviedol, že protirómske bilbordy strany SNS vníma ako priamy útok na svoju kandidatúru. \"Pre Slovensko a problémové rómske komunity bude rozhodne väčším prínosom, ak bude v parlamente jeden rómsky odborník ako opitý zlodej,\" podotkol.

Pod výzvu sa doposiaľ podpísali aj Albín Cina (kandidát OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti), Denisa Havrľová (kand. Robíme to pre deti – SF), Janette Maziniova (Most-Híd), Radoslav Ščuka (Most-Híd) a Stanislav Vospálek (Most-Híd). Iniciátori už oslovili aj ďalších rómskych kandidátov a dúfajú, že ich výzvu podporí aj verejnosť.

Férové voľby 2012 a aktuálna výzva rómskych kandidátov nadväzujú na Iniciatívu za dodržiavanie etiky slobodných a spravodlivých volieb, ktorú v máji 2010 spustili viaceré mimovládne organizácie. Jej prvou aktivitou bola výzva politickým stranám, aby sa verejne prihlásili k Etickému kódexu pre slobodné a spravodlivé voľby. Pod pravidlá kódexu sa vtedy prihlásilo šesť kandidujúcich strán. Iniciátori výzvy pred tohtoročnými voľbami rozšírili tento kódex, keďže v roku 2010 sa týkal najmä kupovania hlasov.
 

Vyberte región